Anyagleadási tájékoztató

Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi anyagleadási tájékoztatót! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a nem megfelelően leadott anyag időveszteséget okozhat Önnek. Amennyiben kérdése merült fel, várjuk megkeresését elérhetőségeinken.

1. Általános tájékoztató

A megrendeléshez leadott anyagok felbontása, színtere és mérete befolyásolhatja a munka végeredményét. Anyagleadás után a kapott fájlokat átnézzük és a minőségi hibákat (kicsi a kép, pixeles, stb.) jelezzük. A hozott anyag minőségéből adódó reklamációkat nem fogadjuk el.

A különböző office alkalmazásokból mentett fájlok* formázásai, bekezdései, margói, más számítógépen megnyitva eltérően jelenhetnek meg.
*doc, docx, xls, xlsx, ppt, stb. és open office források

A pár százalékos telítettségű (< 10) színátmeneteket lehetőleg kerüljük. Egyéb színátmenetek esetén 300 dpi-re raszterizált gradienseket küldjön.

Világos színeket ne hagyjunk overprinten (felülnyomás), mindig knockoutra (kiütés) legyen állítva. Ha fehér objektumot overprintre állítunk, a gép a papír színét próbálja majd “rányomni” a nyomatra, vagyis 0 fedettséget fog nyomtatni (azaz, az így megtervezett grafikai elem nem fog megjelenni a nyomaton). Fekete szövegek esetén ne állítsunk négy színből álló feketét, és tanácsos a felülnyomást beállítani (bár ezt általában 90% telítettség fölött automatikusan elvégzi a gép is).

Layeres PDF-nél (általában Photoshopból mentett) mindig olvasszuk össze a rétegeket. Az egymásra helyezett, effektezett layerek hibát okozhatnak ripelésnél. Kitakarhatnak egymásból részeket, illetve megváltozhat az objektum  színe az egymás felett lévő rétegeknél.

Ha telített fekete flekket szeretne nyomtatni, javasoljuk a c:20 m:20 y:20 k:100 beállítást, de mindenképp konzultálni kell a gépmesterrel.

Kifutós anyag esetén körbe 3-3 mm ráhagyást kérünk a grafikára.

Amennyiben lehet, pdf formátumban kérjük az anyagot, nyitott forrásfájlok kezeléséért (corel, ai, psd)  nem vállaljuk a felelősséget.

Stancrajzot többféleképpen is leadhat:

 1. Egyből ráteheti a nyomtatandó anyagra, felülnyomott direktszínként, vektorosan, hogy mi azt el tudjuk távolítani igény esetén;
 2. a pdf egy külön oldalán;
 3. külön fájlban.

Fontos, hogy a dokumentum vágott mérete (trim box) és a stancszerszám mérete megegyező legyen.

2. Lemez és filmlevilágítási tájékoztató

Anyag fogadása: CD, DVD, USB drive, e-mail, ftp. Fogadott file formátumok: PS, PDF.

FTP szerverre feltöltött anyagról kérjük értesítsen bennünket telefonon vagy e-mailben.

Nyitott állományokat operátori díj ellenében tudunk feldolgozni. Ezeknél az anyagoknál a használt fontokat és képeket kérjük csatolni, vektorgrafikus program esetén a fontot legörbézni.

A képként leadott anyagok (TIFF, JPEG, PSD) végső méretét kérjük megadni (vágott és kifutó méret),levilágításra szánt anyag esetén a kép legyen CMYK, 300 dpi.

A PS, PDF fájlok leadásával kapcsolatos legfontosabb tundivalók:

 • A PS-nek, PDF-nek tartalmaznia kell a fontokat.
 • Az oldalakat vágójellel (szükség esetén hajtás-, biegelés-, perforálás jelekkel) kérjük ellátni.
 • A forrásfájlok mérete egyezzen meg a tényleges vágott mérettel.
 • Lehetőleg Level 2-es PS fájlokat kérünk.
 • A fájl nevében kerülje az ékezeteket.
 • PDF esetén kerülje a programból közvetlenül generált PDF-eket, mert nem várt eredményt hozhat. Mindig PS-ből High Quality beállítással disztillált PDF-et küldjön. A közvetlenül készített PDF-et csak a megrendelő saját felelőségére fogadunk el, így pl.: PDF Library, QuarkXPress PDF, Corel Engine, PDF Maker.
 • Kompozit (CMYK) anyagoknál kerülje az ICC profile használatát (ez sokszor a nem megfelelő disztillálásnál kerül rá).
 • Szeparált anyag ne legyen színenként külön fájlba mentve (kilövésre szánt anyagnál semmiképp).
 • Minden oldalt álló pozícióban, nem elforgatva kérünk elmenteni.
 • Kifutó elemek esetén minimum 3 mm túltöltést kérünk.
 • Kilövésre, nyomtatásra szánt anyagoknál kérjük, mellékeljenek forgatót.
 • Szeparált és kompozit anyagot egyaránt fel tudunk dolgozni, de egy anyagon belül ezek keveredését kerülje. Digitális nyomtatáshoz csak kompozit anyagot tudunk feldolgozni.
 • Csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban, a felesleges direkt színeket kérjük CMYK színrendszerbe átalakítani.
 • Ha szita vagy negatív filmet szeretne, kérjük, hogy tükrözés és negatívba váltás nélkül készítse el állományait, és ilyen irányú igényét jelezze.
 • A mentés történhet fürtben. Ha az anyag nem tartalmazza a vákát oldalakat, kérjük külön jelezze azokat.
 • Az anyagot szóló oldalakként és nem oldalpárban kérjük menteni (kivételt képez, ha azok kilövés szerintiek).
 • A kompozit anyagokat black overprinttel világítjuk, ettől eltérő kívánságát kérjük jelezze.

3. Digit tájékoztató

A3-as méretig képek esetén 300 dpi-s felbontást kérünk, szövegeket lehetőleg vektorosan, nem raszteresen.

Direkt színeket ugyan be tud bontani a gép, de még biztosabb, ha maga az ügyfél végzi a cymk-ra bontást.

Fényképek esetén néha jobb eredményt érünk el RGB színrendszerben (főleg a sötét képrészeknél), egyébként előnyben részesítjük  a CMYK anyagokat.

Clear toner lakk esetén  100% fedettségű direkt színű (spot color) vektoros objektumot kérünk, felülnyomásra (overprint) állítva, magában a pdf-ben, a direktszín neve pedig “PANTONE GLOSS” legyen. Az overprint beállításról meggyőződhet az Acrobat “Overprint preview” (Felülnyomás előképe) menüpontjában.

4. Ofszet tájékoztató

Ofszet nyomtatásnál mindenképpen CMYK anyagot kérünk, ICC profil nélkül.

Pantone szín csak akkor maradjon benne, ha tényleg plusz szín nyomásáról van szó. UV lakkot 100% telítettségű színként kérjük, amennyiben magán az anyagon érkezik, felülnyomott direktszínként, ha más formában (külön pdf oldalon, vagy külön dokumentumban), akkor 100% telítettségű tetszőleges színként. Fontos, hogy az UV lakkhoz tartozó fájl és a nyomathoz tartozó fájl vágott mérete (trim box) megegyezzen.

5. Plakát tájékoztató

Nagy méretek esetén elegendő 150 dpi-s felbontású fájlok leadása is (1:1 méret esetén). Elfogadunk akár képet is, de csak veszteségmentes tömörítéssel (nem jpg tömörítéssel). A direkt színeket mindenképpen be kell bontanunk nyomtatásnál, így jobb, ha azt a grafikus végzi el a forrásanyagon.

Kifutóra nincs szükségünk, elég a vágott méretet leadni. Ez alól kivételt képezhetnek az ügyfél egyedi igényeinek megfelelő anyagok, ahol visszahajtásoknál nyomatot szeretne látni. Ringlizést, hegesztést mi szoktuk előkészíteni, erről az ügyfélnek elegendő leírást szolgáltatnia.


A nem megfelelően leadott tervezeteket optimális esetben javíthatjuk. Ebben az esetben a módosításért szerkesztési költséget számolunk fel. Ennek mértékét előre jelezzük.

A kapott anyagot bizalmasan kezeljük és más célra nem használjuk fel. A kapott anyagokat további használatra kérésre eltároljuk, de ha nem jelzi, akkor tárolóhely takarékossági okokból töröljük.